Skulle kunna bli tokig

Varje dag ser jag barn cykla utan cykelhjälm. Varje dag ser jag vuxna cykla utan cykelhjälm. Varje dag ser jag barn skjutsa varandra på cykel utan att någon har hjälm. Nästan varje dag ser jag vuxna skjutsa sina barn på cykel och ingen av dom har hjälm.
 
Vad är problemet? Nej, hjälm är inte snyggt men det är precis lika viktigt som ett bilbälte! Eller är det coolare att riskera livet genom att inte bära hjälm kanske?
 
Jag har arbetat som personlig assistent till en man. Han var vuxen, hade barn och ett bra arbete. En dag råkade han köra mot en trottoarkant och ramlade med cykeln, han slog i fallet huvudet i samma trottoarkant. Sedan dess har han behövt personlig assistans dygnet runt. Han kan inte prata, inte gå själv, han är som ett barn i huvudet. Han kan heller inte bajsa utan hjälp och för att han ska kunna kissa så behövs det träs på en sak på hans könsorgan. Han kan inte duscha själv, inte handla själv, inte bestämma sin mat själv. Han gör ingenting själv. Främmande människor hjälper honom med allt det där dag ut och dag in och har gjort det i många år och kommer fortsätta göra det i många år till. Han har ingen möjlighet att vara pappa till sina barn och har missat hela deras väg mot vuxenlivet. Han kommer aldrig mer finna en livskamrat. Han kan säga ordet tuggummi. Allt detta för att han cyklade till jobbet utan hjälm.
 
Både jag och Anders har alltid hjälm på oss när vi cyklar (men jag ska erkänna att så har inte fallet alltid varit med mig!). Dels för att skydda oss själva men även för att hur ska vi annars kunna kräva att Ebba alltid har hjälm på sig om inte vi som föräldrar har det? Vi är ju dom hon ser och kommer att se upp till. Hon kommer göra som vi gör. Och jag kommer aldrig någonsin släppa iväg henne på en cykel utan hjälm medans på våran gård ser vi 3 åringar cykla utan hjälm, allt medans föräldrarna inte bryr sig.
 
Varför gör man så? Varför utsätter man sig själv och sina familjemedlemmar för såna risker? Tror ni att mannen jag jobbat för tycker att det var värt att förlora allt i sitt liv för att slippa ha hjälm på sig? Snälla ni, tänk efter. Det är så snabbt hänt, speciellt när det kommer till barn och ungdomar som cyklar alldeles för snabbt, inte har något konsekvenstänk och inte har full kontroll över sig själva. Ibland räcker det faktiskt med en trottoarkant för att livet ska gå åt helvete.
 

Kommentarer
Postat av: Sofia norlund

Håller med helt och hållet. Blir också arg när jag ser föräldrar som cyklar utan hjälm och deras barn. Oansvarigt. Ett livsviktigt skydd.

2017-06-04 @ 09:25:02
Postat av: Åsa

Bra tänkt och skrivet. Här hemma plockar jag fram cykelhjälmar och reflexvästar till alla i familjen när våren närmar sig och cyklarna ska ut. Även om äldsta dottern vill cykla utan har jag förklarat för henne att det är inget att vara rädd och generad över. Säkerheten tummar man inte på. jag kommer att kräva väst och hjälm även om barnen passerat 15. Att lagen bara gäller till 15 är jättedumt.

Svar: Bra! Säkerheten först, speciellt när det kommer till barn 👌🏻 Jag kommer också tvinga Ebba till hjälm även efter 15 års ålder, annars är det bara att glömma cykel/moppe.
Hanna Hämäläinen

2017-06-12 @ 06:02:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0