Att dela upp i hemmet

Jag har ju skrivit förut lite om hur vi delar upp saker här hemma just för att jag tycker att det funkar så bra. Vi är rätt så jämställda och inte alls könsfördelande vilket jag tycker är skönt. Jag skulle inte alls vilja förpassas till köket pga mitt kön och så tycker jag att det är viktigt för Ebba att se att vi inte fördelar någonting hemma utefter vilket kön någon har, utan snarare efter vad man är duktig på eller vad man tycker är kul istället. Och såklart roligare för oss också!

Eftersom jag jobbar deltid och nätter vilket gör att jag alltid är hemma dagtid så är det oftast jag som sköter handling men vi planerar maten tillsammans. Jag tar även emot städaren när han kommer samt tar alla Ebbas BVC och läkartider (om jag inte har jobbat, då vabbar Anders och tar sådant). 

Anders vabbar oftast eftersom vi resonerar som så att eftersom jag snittar typ 2 nätter i veckan så är det också viktigt att jag då är på jobbet så det inte blir för stora glapp mellan mina arbetspass. Jag vabbar enbart om Anders har något jätteviktigt möte eller om han har vabbat extremt mycket den senaste tiden, då avlastar jag lite. Han har ju också ett viktigt jobb eftersom han är chef. 

Matlagning delar vi på men disken sköter Anders. Gräsklippning och målning sköter oftast jag medans Anders skruvar och bygger. Vi båda planterar blommor (fast Anders tycker det är roligast) men Anders rensar alltid rabatterna. Vi båda dammsuger poolen och jag ser oftast till att ta värdena och fylla på klor medans Anders tömmer filtrena. 

Han städar sin bil, jag städar min bil. Anders byter däck medans jag är den i familjen som planerar och organiserar. Ska vi åka iväg så packar jag Ebbas grejer för då vet jag att inget glöms bort. 

Vi båda skriver handlingslistor. Jag tvättar, hänger och viker. Anders stryker. Han dödar alla spindlar medans jag plockar döda fåglar från altanen. Jag ser till att det finns extrakläder på förskolan och håller koll på föräldramöten. Anders är ledig när förskolan är stängd. Jag dammsuger dagligen när städaren inte är på plats medans Anders är den som rensar avlopp och skurar badrum om det behövs mellan gångerna. Jag säger till när det är dags att byta sängkläder och handdukar (för att jag inte vill vänta tills Anders tycker att det är dags att byta) men vi turas om att byta dom. Jag ser till att Anders kommer. Han ser till att jag kommer 😉😄

Ebba bestämmer vem som ska hjälpa henne i duschen och vem som ska natta henne och för tillfället är det alltid Anders när han är hemma. När Ebba hade blöjor så delade vi på bytena och den som hittade bajset bytte också den blöjan. Anders går i princip alltid upp på morgonen med Ebba medans jag får sovmorgon (utom när hon ska till förskolan). Jag lämnar alltid på förskolan utom när jag är på jobbet och jag hämtar alltid. Jag går på alla utvecklingssamtal och Anders går på hälften. Vi turas om att gå på föräldramötena. Jag ser till att Ebbas mediciner finns på Apoteket och ringer läkare när vi behöver nya recept. 

Vi båda plockar och gör fint men Anders är mest pedantisk. Anders tjänar mest men vi har delad ekonomi och gör aldrig skillnad på pengar. Jag får fortfarande en del försäkringspengar efter mamma och dom går raka vägen till gemensamma konton. Vill jag köpa något dyrt så kollar jag av med Anders. Vill han köpa något dyrt så okejar han med mig. Vi båda gör vad vi vill med våra pengar och kan resa på varsitt håll men vi tar ansvar för att ekonomin går ihop. Vi båda shoppar vad vi vill utan att fråga den andre. Båda betalar räkningarna, Anders har hand om vissa och jag har hand om andra. 

Anders ser till att all teknik funkar och fixar det som inte funkar. Han räknar ut all matte men jag talar om hur man deklarerar. Ibland kör han bilen när vi alla ska iväg, men oftast kör jag. Han tankar sin bil, jag tankar min bil. Jag är den som skickar sms för att påminna honom om saker. 


Ja... ungefär så ser det ut hos oss. Mycket delar vi på medans andra saker bara har blivit "enskilda uppgifter". Och om det är någon som undrar, ja vi har haft samma uppdelning även när en av oss var föräldraledig. Vi anser att det är MINST lika krävande (om inte mer krävande) att vara hemma med barn så man ska inte behöva ta extra ansvar i hushållet då. 

Vad tycker ni? Hur gör ni? :) 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0