När en är föräldraledig

Jag lyssnade på en podd där dom diskuterade det här med vem som kliver upp på natten när barnet vaknar om en jobbar och en är föräldraledig. "Det vanliga" (enligt dom) var tydligen att man tar varannan natt oavsett medans dom båda tyckte att det var den som är föräldraledig som ska kliva upp, i detta fall mamman. Jag fnissade lite för mig själv för det är faktiskt en ganska intressant diskussion och finns ju massa sätt att lösa det på! 

Vi gjorde så att dom första 10 dagarna när Anders var hemma från jobbet så var Ebba alltid vaken 2-3 timmar under natten. Den tiden tog alltid jag, så jag satt uppe med henne och sen från kl 6 om hon vaknade så gick Anders upp med henne och jag fick sova vidare hur länge jag ville. 
Sen när Anders började jobba så tog jag alla nätter utom 1 i veckan. Varje helg så tog Anders en natt som jag fick sova och då klev jag istället upp och tog över allt efter kl 6 på morgonen. Var det däremot en jobbig period (vilket det sällan varit nattetid med Ebba. Kvällar har hon strulat men inte på natten), eller om jag bara behövde extra vila så tog Anders självklart vissa nätter trots att han skulle jobba på morgonen. Samma när jag började jobba igen efter 8 månader, då tog Anders allt på nätterna och jag fick sova. 

Nu för tiden vaknar Ebba bara om det är en mardröm eller så och då är det lite olika vem som kliver upp. Ofta ropar hon på någon av oss och då kommer den. 

Jag tycker ju nånstans att den som är föräldraledig ska ta dom flesta nätterna, förutom om man kanske har ett kolikbarn som skriker nätterna igenom, då kanske man ska ta varannan natt för att den föräldralediga faktiskt ska orka. Alltså... man är ju ledig för att ta hand om sitt barn? Och i alla fall med första barnet så gick det ju att lägga sig och sova tillsammans med barnet på dagen. Har man flera barn dock och alla vaknar nattetid då får ju båda offra sig kan jag tycka. Usch vad hemskt att vara den enda som tar nätterna! Jag har i alla fall så stort sömnbehov att jag skulle gå under om jag aldrig fick sova en hel natt. 

Vad tycker ni? Hur har ni gjort? 

Kommentarer
Postat av: sanna

Jag har alltid tagit nätterna förrutom typ 2ggr som jag varit utmattad och då bett Erik om avlastning! Det har varit naturligt att jag tar för jag vaknar av minsta pip och det gör inte Erik, inte ens när dom skriker 🤣
Sen tycker jag att han behöver vilan mer som ska upp o jobba o köra mkt bil o så!

2018-03-29 @ 22:30:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0