Oavsett om du tror att du kan göra något eller om du tror att du inte kan göra något så har du rätt

Vi pratade om värderingar i skolan. Vi pratade om våra öppna värderingar, om dom som vi talar om och som vi är medvetna om. Vi talade även om våra dolda värderingar, dom vi inte är medvetna om men som vi visar med våra handlingar, t.ex folk som pratar om hur viktig hälsan är för dom men sedan går dom ut och röker. Förstår ni vad jag menar? Dom som talar om hur barnen är det viktigaste dom har men som faktiskt inte ens umgås med sina barn mer än det absolut nödvändiga, dom som rökt sig igenom sina graviditeter och aldrig sätter sig ner på golvet och leker tillsammans med sina barn eller faktiskt ger dom av sin värdefulla tid.
 
Och läraren sa något som jag aldrig tidigare tänkt på men som fastnat i mig nu "Du kan aldrig ge en person några som helst råd om du inte vet vad personen har för värderingar." Och det stämmer, jag har ingen som helst rätt att ge någon annan råd om hur den ska sköta sitt liv om jag inte först vet exakt vad som är viktigt för just den personen här i livet. För hur många gånger har man inte stött på dom som försökt pracka på en sina värderingar och idéer om hur livet ska vara? Hur många gånger har man inte fått antingen ignorera ett råd eller säga ifrån när man blivit tillsagd att göra något som inte alls är viktigt för mig i mitt liv? Och ofta har personen fortsatt, detta för att det är något som är viktigt för den personen. Det är något den personen värderar högt, därför tar man automatiskt förgivet att andra ska känna likadant, att alla andra ska prioritera likadant och tycka likadant. Men så är det inte.
 
Så nästa gång du är på väg att ge någon råd eller tala om hur personen ska leva sitt liv, tänk efter noga först, vet du vad personen värderar högst här i livet?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0