Vägrar och vill inte

För några få veckor sedan åkte vi iväg i ett par dagar. Jag råkade då glömma minipillrena hemma, surt nog. Nu är mensen sen, jag mår illa, är supertrött och har ont i "mensmagen" till och från och haft det i ett par veckor nu. Självklart har jag tagit gravtest och dom visade negativt så då finns det alltså två alternativ för oss.
Antingen har min kropp gått på semester och slutat bry sig och därav att mina hormoner gått bananas och glömt bort allt vad mens heter och är.
Eller så råkade sambon köpa Sveriges enda felfungerande graviditetstest och så blir Ebba storasyster om några månader.
 
Och jag hoppas verkligen, verkligen att det är det första alternativet som gäller! Jag är inte alls sugen på en till graviditet. Jag vill inte alls gå igenom en förlossning igen på ett bra tag, jag vill inte vara mammaledig igen än och jag vill inte längre ha så tätt mellan mina barn. Jag vill kunna ge Ebba all vår tid och kärlek ett tag till, jag vill inte att det ska komma en till huligan, inte än. Inte nu. Jag vill ge Ebba allt.
Och vi har precis bokat vårat bröllop. Datum och allt är färdigt och bokat. Jag må låta hemsk och ego nu men jag vill inte ha en till bebis innan bröllopet. Jag vill heller inte vara gravid under bröllopet. Det är MIN stora dag. VÅR stora dag och den ska inte förstöras av illamående, foglossning, en kropp som inte hunnit hämta sig efter en förlossning eller något annat. Dagen ska vara perfekt. Jag ska känna mig på topp! Jag ska inte ha ont, vara trött eller läcka mjölk. Jag vill inte.
 
Jag.vill.inte! Vägrar.
 
 
 

En sån där lista

I brist på annat så kommer det en sån där lista igen. Bara för att jag gillar att läsa små onödiga fakta om andra och antar att det kanske finns en liten själ där ute som känner likadant. Kanske.
 
♦ Jag och Anders blev tillsammans 16e Maj 2014. Vi har alltså bara varit tillsammans i 2 år. Vi träffades 5e Mars 2014.
 
♦ Jag är en väldigt ärlig person. Lite för ärlig ibland.
 
♦ Jag och Anders har aldrig någonsin tjafsat om pengar.
 
♦ Jag avskyr Anders små "tvångs"grejer han har för sig. Han tvinnar håret med fingrarna så det står åt alla håll och  drar med nageln mot tandkanten så det låter. Jag får säga till honom flera gånger om dagen.
 
♦ Anders är min bästa vän. Jag har inga hemligheter för honom, han är den personen som vet absolut mest om mig och jag kan inte tänka mig ett liv utan honom.
 
♦ Vi har inte haft ett rejält bråk sedan Ebba föddes. Vi har dock småtjafs lite då och då.
 
♦ Jag har stenkoll på ekonomin och barnet här hemma medans Anders har stenkoll på elektroniken och bilen.
 
♦ Jag är frusen och kall av mig medans Anders är jättevarm av sig. Ebba är som ett element så det har hon ärvt från sin far.
 
♦ Jag sög på napp när jag var liten och Anders sög på tumme. Ebba suger både på napp och tumme! Hon sög till och med på tummen på ett av ultaljuden vi var på.
 
♦ Jag har gjort mycket dumt i mitt liv men ångrar ingenting, annars skulle jag inte vara exakt där i livet där jag är just nu.
 
♦ Det som får mig att tappa tålamodet med Ebba är när hon är trött men vägrar sova. Sånt kan göra mig tokig.
 
♦ Jag och Anders är fortfarande oense om hur många barn vi ska ha. Jag tycker att jag ska få bestämma antal eftersom jag är den som går igenom graviditeterna och förlossningarna.
 
♦ Men bröllopet är bokat...
 
♦ Jag trivs med mammalivet fram till 20 tiden på kvällen. Efter kl 20 vill jag att hon ska vara tyst och sova så att jag och sambon kan ägna oss åt oss själva och varandra. Avskyr när Ebba är vaken efter kl 20 (är hon det är det dessutom mest skrik då så kan bero på det också).
 
 

Göra egen barnmat

Vi ger endast hemlagad mat till Ebba och har alltid gjort. Vi vill ha kontroll på vad det är hon får i sig samt att hemlagad mat är godare än dom färdiga burkarna (enligt oss). I mammagrupper kommer det ständigt upp frågor om vad man ska tänka på när man gör mat till bebisar så jag tänkte komma med lite egna tips och hoppas att det hjälper någon läsare.
 
♣ Gör barnmat av det ni vuxna äter i hemmet. Om ni ska laga spaghetti och köttfärssås till er själva så vänta med att krydda till allra sist, då kan ni ta av den maten till bebisen och sedan kryddar ni efter det. På så sätt slipper man laga en egen köttfärssås till bara barnet.
 
♣ Barnmat är otroligt enkelt att göra så gör det enkelt! Lite sötpotatis och morötter räcker när dom är små och precis ska börja äta mat, det behöver inte vara mer avancerat än så. Det är bara att skala, skära i små bitar, koka och sen mosa med en gaffel. Sen är det bara att experimentera med broccoli, potatis, majs, blomkål, frikadeller... Vad som helst egentligen! Tillsätt gärna lite olja eller smör för extra fetter till barnet.
 
♣ Jag frågade efter tomma barnmatsburkar på en lokal köp och sälj-grupp på facebook. Det är otroligt enkelt att återanvända gamla barnmatsburkar till egen barnmat och då slipper man köpa på sig en massa dyra, små matlådor.
 
♣ Det finns en del sidor på nätet som säljer egna squeeze påsar. Jag har köpt mina på lekmer då det är dom billigaste jag hittat. Jag köpte 20 påsar för 199 kronor och dom går att frysa, diska och återanvända. I dom påsarna gör jag egen fruktpuré. Det är enkelt att ge till mellis eller efterrätt, precis som affärens smoothies fast billigare.
 
♣ Angående fruktpureér så är det samma där, experimentera! Avocado, banan och olika bär kan du mosa bara sådär och blanda med lite rysk eller turkisk youghurt och så är det klart (och blir jättegott!). Päron, äpplen och lite hårdare frukt är lättast att koka först. Dom brukar heller inte ha en så stark smak så jag brukar inte blanda ut dom med någon yoghurt.
 
♣ Tänk på att hallon är bra att koka först (även frysta hallon) då dom kan innehålla en bakterie som orsakar magsjuka.
 
♣ Gillar inte ditt barn något så vänta ett par veckor och prova sedan igen. Med vissa saker behövs det ett par försök.
 
♣ Tänk på ditt minspel när du matar. Om barnet grimaserar och ser skeptisk ut så gör inte likadant. Var istället glad, visa att det är gott, säg "namnam" eller annat som visar på att det är gott det du ger. Det gör faktiskt skillnad.
 
♣ Var inte rädd för att ge små bitar, tänk på att det är bra om barnet vänjer sig vid bitar.
 
♣ Barn under 1 år ska inte äta salt, honung eller gröna bladgrönsaker. Gå in på livsmedelsverkets hemsida eller fråga på bvc om du är osäker.
 
♣ Gör storkok och fyll frysen med små burkar, då slipper du hålla på och laga lite titt som tätt och det är enkelt att ta fram och tina en stund innan matdags.
 
 
Och som sagt, experimentera, experimentera! Det behöver inte vara krångligt och det behöver inte ta mycket tid. Gör flera portioner samtidigt och frys in så har ni så det räcker ett tag.
 
Dottern har älskat alla puréer jag gjort men favoriten
är blåbär, hallon och banan.

RSS 2.0